Haptotherapie is een ervaringsgerichte therapie waar de balans tussen voelen en denken in evenwicht wordt gebracht. Door de haptonomische begeleiding (haptotherapie) leer je je gedragspatronen (her)kennen en hoe daarmee om te gaan. Tijdens de intake worden je huidige patronen zichtbaar en leer je tijdens de sessies en de tijd daartussen kiezen of je deze patronen wilt behouden of wilt doorbreken.
In beweging zijn
In beweging zijn is belangrijk bij haptotherapie. Als de beweging tussen je gevoel en je denken niet in balans is, kan een blokkade ontstaan die zich ergens in je lichaam vastzet. Haptotherapie kan helpen deze blokkades te verhelpen, door er beweging in te brengen, waardoor de balans wordt hersteld.
Spiegel
Mensen hebben andere mensen nodig om zichzelf te leren kennen. Als je zelf meer naar buiten gericht bent, kan de ander een spiegel voor jou zijn, waarin je jezelf kunt herkennen. Zo herken je je gevoelens en ervaar je wat de ander met jou doet.
Doordat we samen jouw patronen herkenbaar maken, wordt je je ervan bewust of je dit zo wilt houden of zou willen veranderen. Dat gebeurt door middel van gesprekken, ervaringsoefeningen en aanraking. Mijn begeleiding spitst zich toe op de vraag die voor jou op dat moment belangrijk is.
Haptonomie
Haptonomie is de basis van haptotherapie. Het legt de verbinding tussen wat je voelt en wat je denkt. Ook gaat haptonomie over het contact met jezelf en het contact tussen jou en anderen. Deze verbinding ontstaat door middel van oprechte, tot het gevoel sprekende, betrokken aandacht en aanraking. Hiermee kun je de ander werkelijk ontmoeten.
Haptotherapie helpt
- bij lichamelijke stress-gerelateerde klachten, zoals hoofdpijn en/of nek- en schouderklachten.
- als je moeilijk nee kunt zeggen.
- bij gebrek aan zelfvertrouwen.
- bij het omgaan met hooggevoeligheid.
- als je niet lekker in je vel zit.
- bij gevoelens van eenzaamheid.
- bij rouwverwerking.